1. veljače 2023. Ante Pandžić

LCD displeji – vrste i namjene

LCD (Liquid Crystal Display) displeji su vrsta tehnologije za prikazivanje slike koja se često koristi u elektroničkim uređajima. Postoje različite vrste LCD displeja i namjene za koje se koriste.

Evo nekoliko vrsta LCD displeja i njihovih namjena:

  1. TN (Twisted Nematic) LCD: Ova vrsta LCD-a je najčešća i najjeftinija vrsta. Koristi se u jeftinijim digitalnim satovima, kalkulatorima i drugim jednostavnim uređajima. Međutim, ova tehnologija ima ograničen vidni kut i niske kontraste.
  2. IPS (In-Plane Switching) LCD: Ova vrsta LCD-a ima bolji vidni kut i kontrast od TN LCD-a. Koristi se u kvalitetnijim monitorima računala, televizorima i drugim uređajima gdje je kvaliteta slike važna.
  3. VA (Vertical Alignment) LCD: Ova vrsta LCD-a ima najbolji kontrast od svih, ali ima ograničen vidni kut. Koristi se u televizorima i monitorima računala gdje je kontrast vrlo važan.
  4. OLED (Organic Light-Emitting Diode) LCD: Ova vrsta LCD-a koristi organske materijale za stvaranje slike i nema potrebe za pozadinskim osvjetljenjem. Zbog toga ova tehnologija ima izvrsne kontraste i boje, ali je skuplja od drugih vrsta LCD-a. Koristi se u kvalitetnijim televizorima i pametnim telefonima.
  5. E-Ink LCD: Ova vrsta LCD-a koristi tehnologiju koja nalikuje papiru i koristi minimalnu količinu energije. To znači da je idealna za čitanje e-knjiga i drugih tekstualnih sadržaja.

Ukratko, LCD displeji se koriste u različitim uređajima, od jednostavnih kalkulatora do kvalitetnih televizora i monitora računala. Različite vrste LCD-a imaju različite karakteristike, kao što su vidni kut, kontrast i boje, te se stoga koriste u različitim situacijama gdje su te karakteristike bitne.

Za oglašavanje se najčešće koriste LCD displeji s LED pozadinskim osvjetljenjem (tzv. LED LCD). Ova tehnologija omogućuje prikazivanje svijetlih i živopisnih slika u različitim okruženjima, uključujući unutarnje i vanjske prostore.

LED LCD displeji se često postavljaju na javnim mjestima poput trgova, aerodroma, željezničkih postaja, shopping centara, fitnessa, škola i drugih mjesta gdje je velika frekvencija ljudi. Mogu se koristiti za prikazivanje različitih vrsta sadržaja, uključujući slike, videozapise, tekst i animacije.

Postoje i posebni LCD displeji za oglašavanje, koji su dizajnirani za prikazivanje oglašivačkog sadržaja. Oni obično imaju višu razlučivost slike i jači kontrast kako bi se bolje prikazali grafički elementi. Ovi LCD displeji su također obično otporni na vanjske utjecaje poput prašine, vlage i sunčeve svjetlosti.

Uz to, postoji i nova tehnologija zvana “Digitalna signalizacija”, koja uključuje širok spektar tehnologija prikaza, uključujući LCD, LED i OLED ekrane. Ova tehnologija omogućuje prikazivanje dinamičnog sadržaja koji se može brzo mijenjati i prilagođavati potrebama oglašivača.

Ukratko, LED LCD displeji su najčešće korišteni za oglašavanje zbog svoje sposobnosti prikazivanja svijetlih i živopisnih slika, dok su posebni LCD displeji za oglašavanje namijenjeni za prikazivanje oglašivačkog sadržaja sa boljom razlučivosti slike i jačim kontrastom.

Budućnost oglašavanja na LCD displejima izgleda vrlo obećavajuće, jer se očekuje da će se ta tehnologija i dalje razvijati i poboljšavati. S obzirom na to da su LCD displeji postali sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a posebno u vrijeme pandemije, očekuje se da će ih sve više tvrtki koristiti u svojim marketinškim kampanjama.

Neki od trendova u oglašavanju na LCD displejima uključuju:

Personalizacija: Tvrtke sve više nastoje prilagoditi svoje oglašavanje pojedinačnim korisnicima. Ovo može uključivati prikazivanje reklama na temelju prethodne kupovine, pretraživanja ili lokacije.

Interaktivnost: Oglašavanje na LCD displejima postaje sve interaktivnije, što omogućuje korisnicima da sudjeluju u marketinškim kampanjama na različite načine, poput skeniranja QR kodova, slanja SMS poruka i sudjelovanja u nagradnim igrama.

Korištenje umjetne inteligencije: Korištenje umjetne inteligencije može pomoći u prikupljanju i analizi podataka o korisnicima kako bi se pružila personalizirana oglašavanja i poboljšao ROI (povrat na investiciju) marketinških kampanja.

Korištenje novih tehnologija: Tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti (VR i AR) mogu pružiti korisnicima potpuno novi doživljaj oglašavanja, što može privući više pozornosti i povećati interakciju korisnika s brendovima.

Održivost: U skladu s rastućom svjesnošću o održivosti, tvrtke sve više nastoje koristiti LCD displeje koji su energetski učinkoviti i napravljeni od održivih materijala.

Ukratko, oglašavanje na LCD displejima će i dalje rasti i razvijati se u budućnosti, a tvrtke će koristiti nove tehnologije i trendove kako bi se bolje povezale s korisnicima i povećale ROI marketinških kampanja.

Contact

+385 98 172 5704

ante-mate@ante-mate.hr

Contact