15. veljače 2023. Ante Pandžić

LED displeji – vrste i namjene

Postoji nekoliko vrsta LED displeja koje se koriste u vanjskom oglašavanju, a neke od najčešćih su:

  1. DIP LED: Ova vrsta LED-a koristi više individualnih LED čipova, a zatim ih montira na jedan modul. To čini DIP LED diode nešto većima, ali i otpornijima na oštećenja. Ove diode se obično koriste u velikim vanjskim LED ekranima, poput onih na stadionima i ogromnih reklamnih panoima duž autoputeva. Također se mogu koristiti za manje oglašivačke table i natpise, poput onih na benzinskim pumpama ili na ulazu u trgovine. Pogodni su za gledanje iz daljine (više od 30 metara)
  2. SMD LED: SMD LED diode su manje i ugrađene su u modulu u obliku “zrna”, što omogućava veću gustoću piksela i bolju kvalitetu slike. Ove diode su idealne za vanjske LED ekrane s visokom gustinom piksela. Oni se koriste u LED ekranima različitih veličina, uključujući one srednje veličine koji se koriste za oglašavanje na zgradama, na javnim mjestima, trgovačkim centrima i sl.
  3. HD LED: HD LED diode su napredniji oblik SMD dioda koji ima veću gustinu piksela i poboljšanu rezoluciju. Ove diode se koriste u vanjskim LED ekranima s vrlo visokom rezolucijom, poput onih koji se koriste za sportske prijenose u visokoj rezoluciji. Također se mogu koristiti u LED ekranima u maloprodajnim trgovinama i slično zato što se gledju s male udaljenosti te je potrebna veća oštrina slike.
  4. Rental LED: Rental LED diode su obično veće, ali su također izdržljivije i lako se mogu postaviti i skinuti, što ih čini idealnim za mobilne događaje. Ove diode su idealne za događaje poput koncerata, sportskih događaja, sajmova i drugih manifestacija. Mogu se brzo i jednostavno postaviti i ukloniti, što olakšava njihovu mobilnost
  5. Transparent LED: Transparentni LED displeji su novija tehnologija koja omogućava transparentnost, što je idealno za postavljanje na staklenim prozorima i vratima. Ovi displeji se koriste u prozirnim oglašivačkim pločama na izlozima trgovina, na staklenim prozorima i slično
  6. Flex LED: Flex LED diode su izdržljive i fleksibilne te se lako mogu savijati i oblikovati prema potrebi. To ih čini idealnim za kreativne prikaze u različitim oblicima i veličinama. Ove diode se često koriste za kreativne oglašavačke prikaze na događajima, koncertima, pozornicama i sl. Mogu se oblikovati u različite oblike i veličine, što olakšava njihovu upotrebu u kreativnim projektima.

Budućnost oglašavanja na LED displejima je vrlo svijetla i očekuje se da će se taj trend nastaviti rasti u narednim godinama. LED ekrani su postali popularni u vanjskom oglašavanju zbog svoje izdržljivosti, fleksibilnosti i mogućnosti prikaza dinamičnih i interaktivnih sadržaja.

Nove tehnologije kao što su “smart city” i “smart advertising” nude nevjerojatne mogućnosti za inovativno oglašavanje putem LED ekrana. Takve tehnologije omogućuju automatsko oglašavanje na temelju podataka o lokaciji, vremenu i vremenskim uvjetima, a to znači da će oglasi biti relevantni za korisnike i ciljati ih na temelju njihovih navika i interesa.

Također se očekuje da će se dalje razvijati i poboljšavati tehnologija LED ekrana, poput veće gustine piksela, povećane rezolucije, boljeg upravljanja bojama, te dodavanja novih funkcija poput touch screen-a, 3D efekata i još mnogo toga.

Ukratko, LED ekrani će nastaviti biti važan alat u marketinškim kampanjama i oglašavanju u budućnosti. Sve više oglašivača prepoznaje njihov potencijal i sposobnost da dopru do ciljane publike na inovativan i učinkovit način, a razvoj tehnologije će samo poboljšati ovu mogućnost.

Contact

+385 98 172 5704

ante-mate@ante-mate.hr

Contact